Buurtgezinnen
Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.
Buurtgezinnen bestaat sinds 2015 en is actief in meer dan 115 gemeenten. Er werden al meer dan 5.000 matches tussen gezinnen gemaakt. Sinds 1 januari 2024 is Buurtgezinnen ook actief in Zeewolde.
Kan jouw gezin wel wat steun gebruiken?
Kinderen opvoeden en een gezin draaiende houden valt niet altijd mee. Je moet als ouder veel ballen tegelijk in de lucht houden. Buurtgezinnen is er voor gezinnen met kinderen in alle leeftijden die, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun. Die geen familie, buren of vrienden in de buurt hebben, waarop ze een beroep kunnen doen. Soms is er wel iemand in de buurt, maar is deze persoon zelf heel druk.
Hoe fijn is het dat jij af en toe even kunt bijkomen, terwijl jouw kinderen het naar hun zin hebben bij een gezin in de buurt? Bij Buurtgezinnen vinden we het belangrijk dat we elkaar (weer) wat meer helpen bij het opvoeden van de kinderen. Hulp vragen is niet gemakkelijk. Waarschijnlijk komt er ook in jouw leven weer een periode, dat jij een ander kan helpen. Ieder gezin heeft nu eenmaal moeilijke periodes. Met de hulp van een steungezin kom je daar doorheen.
Wil je een ander gezin helpen?
Misschien heb je wel eens gedacht… Het gaat ons goed, kunnen we niet wat voor een gezin betekenen dat wel wat steun kan gebruiken? Ons gezin loopt lekker, een extra kind laten meedraaien is een kleine moeite. Of misschien heb je zelf ooit zware tijden gekend en ben je nog steeds dankbaar voor de steun die je toen van mensen uit je omgeving kreeg. En wil je dat nu voor een ander doen. Voor een gezin dat niemand heeft om op terug te vallen. Soms omdat familie en vrienden aan de andere kant van de wereld wonen.
De steun kan uiteenlopen van een kind laten meedraaien op een vaste middag in de week tot regelmatig een weekend logeren. En van ouders een luisterend oor bieden en bijstaan bij moeilijkheden tot samen iets leuks doen met de kinderen. De meeste steungezinnen zijn iedere week of om de week een halve dag actief voor Buurtgezinnen. Welke steun jij biedt, hoeveel tijd je erin steekt en op welke dagen, is afhankelijk van jouw mogelijkheden. Je maakt hierover afspraken met het vraaggezin onder leiding van de Buurtgezinnen-coördinator.
De steun die je biedt kan ook veranderen in de loop van de tijd. Steungezin zijn is vrijwilligerswerk. Het is dankbaar werk, maar het kan soms ook moeilijk zijn. Daarom worden steungezinnen op hun beurt ondersteund door een lokale Buurtgezinnen-coördinator.
Steungezinnen in alle soorten en maten
Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen die, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de kinderen. Die steun wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en ooms en tantes zonder kinderen zijn van harte welkom. De voorwaarde is dat je ervaring met kinderen hebt. Omdat de veiligheid van kinderen voorop staat bij Buurtgezinnen, heb je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig.
Inloopspreekuur
Elke vrijdag heeft Buurtgezinnen een inloopspreekuur in het vraaghuis.
Tijd: 9.00 tot 10.30 uur
Loop gerust eens binnen met je vragen. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. De coördinator van Buurtgezinnen Zeewolde, Nienke Pleket, is er dan voor alle vragen die je hebt als vraaggezin of steungezin.
Je kunt ook direct Nienke een berichtje sturen via nienkepleket@buurtgezinnen.nl of bellen/appen op 0619315524
Buurtgezinnen
06 19 31 55 24
nienkepleket@buurtgezinnen.nl
Buurtgezinnen is op vrijdagmorgen in het vraaghuis aanwezig.